thijs • 2 januari 2020

Boerenkool in het nieuws

Boerenkool (n)iets nieuws

En toen was er boerenkool. Uit het niets ineens een geweldige groente...of niet. Eigenlijk niet dus. Boerenkool wordt in Nederland al zo lang opgediend aan tafel. Vroeger at ik het in de winter minimaal een keer per week. Altijd gestampt met aardappels en een rookworst er naast. Als ik te lang zeurde dat ik het niet lustte (wat niet waar was, de boerenkool van mijn moeder was prima binnen te houden) dan mocht er ook nog een laag majonaise overheen. Ik denk dat veel mensen, die opgroeiden in de jaren 80, boerenkool herkennen als een van de winterkostjes naast zuurkool. Zo midden jaren negentig werden de traditionele Hollandse gerechten wat overschaduwd door de keukens van de wereld. Pasta's, curry's, potjes chicken tonight.....het werd allemaal wat breder en soms, eerlijk toegegeven, daarmee ook smaakvoller. op zijn minst meer divers dan iedere avond groente, vlees en aardappels. (tot zo ver mijn jeugd ;-) ).  Zo richting 2010 kwam de term superfood op en in 2012 werd de boerenkool onder deze term immens populair in Amerika. En dan is het een kwestie van tijd dat dat overwaait naar Nederland. Daarmee is de oerhollandse boerenkool weer terug van nooit weggeweest, maar nu gehyped in een nieuw promo-jasje.

Ondanks de nieuwe promo...het is zeker gezond!!! Voedingsstoffen als kalium, magnesium en ijzer zijn volop aanwezig en dragen bij aan een betere prestatie. Daarnaast zit er veel vitaminen C in, belangrijk voor je weerstand, zeker in de winter. Maar ook calcium en gezonde vezels.
Met andere woorden: prima voer voor sporters. Over de rauwe variant bestaat nog wel wat discussie. Zo zou rauwe boerenkool lastig te verteren zijn, zit er veel zout in en zou het effect kunnen hebben op je schildklier, waarmee mogelijk je stofwisseling kan vertragen. Echter zoals bij bijna alles geldt dat als je het in normale porties eet, het geen probleem zal opleveren. Zeker niet als je het kookt of stoomt.

Google gaat je fantastische recepten opleveren, maar een van mijn favorieten is de boerenkool tosti. Super simpel en lekker! Neem bruin volkoren brood, leg daar kaas op, leg daar gesneden boerenkool op en strooi er naar smaak wat kruiden of bijvoorbeeld knoflookpoeder over. Leg daar een nieuwe bruine boterham op en stop m in je tosti ijzer. enjoy!!

door Thijs 20 september 2024
Prijzengeldongelijkheid voor sporters
door Thijs 10 juli 2024
Olympische spelen; het is eindelijk weer zo ver!
door Thijs 24 januari 2024
Dafne Schippers