Thijs • 6 december 2019
Pizza gerookte zalm
This is a subtitle for your new post

Vis. Zalm. Heerlijk!!! Tenminste, smaken verschillen, maar ik houd er van.
Vette vis is ook nog eens enorm gezond. In vis zit ondermeer de Omega3-vetzuren. Vetzuren in de vis verkleinen de kans op hart-en vaatziekten en hebben een gunstig effect op de bloeddruk. Ook belangrijke vitaminen zoals B6 en B12 en mineralen als jodium, fosfor en seleen zitten in vis. Tenslotte zit er van nature eiwit en vet in vis. Oftewel, supplementen waar je lichaam veel aan heeft en waar je als sporter baad bij hebt. Aangezien een aantal visvetzuren ruim de dagelijks benodigde hoeveelheid overtreffen, wordt er vaak aangeraden een keer per week vis te eten. Meer heb je niet nodig. Sterker nog, omdat sommige vis bewerkt is, zoals gerookte zalm met (veel) zout, wordt aangeraden dat niet iedere week te eten. Een ander argument om niet iedere week vis te eten, zou de klimaatverandering kunnen zijn. Op de site van het WNF http://nl.fishguide.be/species/salmo-salar/ kun je hier iets meer over lezen. In het kort kunnen we zeggen dat de wilde zalmpopulatie beschermd wordt, maar kritiek is. De gekweekte zalm heeft natuurlijk een ecologische voetafdruk met het voer dat nodig is én is er een nadelig effect door de middelen die in het water terecht komen die in relatie staan tot de kweek van de vissen.
Dus waar je goed aan doet, als je kijkt naar óf je vis wilt eten en hoeveel, is echt een keuze die je zelf moet maken. Ik zelf eet wel vis. Daarbij let ik wel op de duurzaamheid van de gekweekte vis. Tevens doe ik het vaak maar eens in de twee of drie weken. Je zou er dan altijd nog voor kunnen kiezen om een visoliecapsule te nemen in de weken dat je geen vis eet. Ookal mis je dan wel een paar gunstige stoffen die van nature wel in vis zitten; het is een prima aanvulling.
Hopelijk maak je een bewuste keuze. En indien je dat doet en, net als ik, deze week een keer voor zalm gaat. Probeer dit recept eens:
Pizza met gerookte zalm.
(4 porties, 15 min bereidingstijd)
1 volkoren pizza bodem
120gr roomkaas
sap van halve citroen
dille
2el versnipperde rode ui
kappertjes (als je daar van houdt)
1,5 tl mierikswortel
gemalen peper
120gr gerookte zalm
Je maakt een pizza, so what can go wrong? :-) Maar voor de duidelijkheid: bak eerst de bodem (volg de instructies op de verpakking en anders zou 5 min op 225 graden voldoende moeten zijn om de bodem gaar en goudbruin te krijgen. In een kom heb je de roomkaas, citroensap, dille, rode uit, kappertjes, mierikswortel en peper door elkaar geroerd. Meng deze verhouding vooral naar eigen smaakinzicht zou ik zeggen. Voorgeschreven eenheden helpen, maar eigen smaak moet je vooral leidend laten zijn. Als de bodem uit de oven komt, smeer je deze in met de roomkaas topping die je zojuist hebt gemaakt en verdeel de zalm daarover. Als je van dille houdt, of je het voor een gezelschap wilt serveren, kun je dille ook nog als garnering gebruiken.
Je kunt naast de pizza ook nog een salade serveren. Zorg er voor dat bij wat je ook maakt, geldt niet alleen voor dit recept, je zoveel mogelijk verse producten gebruikt. Alles wat bewerkt is, of dit nu omwille van de houdbaarheid is, of de kleur, of whatever, is minder gezond dan dat wat je vers haalt.
Eet smakelijk!!