degoedethijs • 17 juni 2020
lunch
Lunch met spelt

Spelt. Je hoort er vaak iets over als het op gezonde voeding aankomt. Maar veel mensen weten niet meer dan dat het een soort graansoort is. En vast gezond is. Daar is niets aan gelogen. Echter wat inmiddels wel bekend is, is dat het wetenschappelijke bewijs voor het gebruik van spelt niet aangetoond is.
Spelt is een graansoort, net als rogge, haver en tarwe. De voordelen van spelt zouden zogenaamd zijn dat het lichter verteerbaar is, dat er minder koolhydraten in zouden zitten en dat het zelfs geschikt zou zijn voor mensen met een glutenallergie.
Tarwe en spelt zijn echter directe familie van elkaar beiden zijnde een graansoort. De verschillen zijn dan ook niet groot. In spelt zitten wel gluten en qua voedingswaarden verschillen ze ook niet veel; beiden bevatten vezels, vitaminen en mineralen. Tevens is niet aangetoond dat spelt lichter verteerbaar is. Misschien kan het wel zo worden ervaren, wellicht omdat dit tussen de oren zit en het daarom werkt (of je denkt dat het voor je werkt) of misschien omdat jouw lichaam er wel beter op gaat. Echter wetenschappelijk is dit niet bewezen.
Het grote verschil zit m voornamelijk in de smaak. Spelt smaakt wat nootachtiger, maar dit proef je vooral als iets echt met 100% spelt is gemaakt. Vaak gaat er toch nog wat tarwemeel doorheen omdat het brood dan iets beter rijst en wat luchtiger wordt. Logischer wijs zal dan de smaak van het spelt minder worden. Als je binnen graansoorten dan toch wilt kiezen, dan zijn rogge en haver op punten wel aantoonbaar anders. Zo is Rogge hoger in vezels en haver hoger in eiwitten. Het is aan jou om te zien of je hier verder in wilt verdiepen, weer in ieder geval dat volkoren graan in algemene zin erg goed voor je is. Welke keuze je ook maakt.
Om dan toch eens aan spelt te beginnen, probeer dit dan eens:
Speltpannenkoek met grookte kip, tomaat en optioneel kaas,
Van te voren rooster of bak je wat pijnboompitjes.
Maak met meel (25gr spelt volkoren), ei en melk (55ml) (eventueel peper en zout) een beslag en bak de pannenkoek. Als je het lekker lijkt en je nog meer smaak en voedingswaarde wilt toevoegen, kun je door het beslag ook nog een uitje en spinazie of boerenkool heen doen. Dit moet je dan wel eerst even opbakken voor je het door het beslag gooit, de spinazie of boerenkool moet dan eerst slinken en de ui moet gefruit worden. Is echt een aanrader!
Als de pannenkoek gebakken is laat je m afkoelen. Daarna smeer je m in met huttekase, en strooi je er rucola, gerookte kip, zongedroogde tomaatjes en pijnboompitjes erover.
Een variant hierop, wel een stuk ongezonder, zou ook kunnen zijn dat je de huttekase vervangt door gorgonzola en de tomaatjes vervangt door vijgen. Let wel op, gorgonzola heeft 4 keer zoveel calorien en bevat 7 keer meer vet dan huttekase. De hoeveelheid eiwitten is bij Gorgonzola dan wel weer het dubbele. Deze zou ik vooral doen als beloning als je echt veel hebt getraind. ;-) Enjoy!